19-06-2020

Zoals een elektrische fiets

Een manuele rolstoel brengt je al een heel eind. Al is een beetje elektrische hulp soms welkom. Laurent (77) combineert beide naar wens, dankzij de SMOOV-technologie. Die transformeert zijn gewone rolstoel in een handomdraai tot een elektronisch aangedreven model.

Wie in Diksmuide woont, kent Laurent waarschijnlijk. De man met zijn speciale hoedjes. Een veertigtal heeft hij er, kwestie van te blijven verrassen. Een arbeidsongeval op jonge leeftijd leidde tot een blijvende beperkte mobiliteit. Met zijn rolstoel van Mobiel Kwestie laat Laurent zich niet tegenhouden in zijn dagelijkse leven.

Een duwtje in de rug

Wanneer Laurent een langer of lastiger traject moet afleggen, gebruikt hij SMOOV. Dat systeem klikt als een soort vijfde wiel achterop de rolwagen en drijft de stoel elektrisch aan. “Ik bedien de motor met een apparaatje in mijn hand. Door het kleine wieltje van de afstandsbediening naar links of rechts te draaien ga ik sneller of trager vooruit. Het werkt trouwens draadloos. Geen gedoe met kabels ontwarren dus. Gewoon inklikken en gaan.”